fbpx
Hvar Vodič za Jedrenje

Hvar: Kompletan vodič za jedrenje

Otkrijte najpoznatije atrakcije i najbolje čuvane tajne veličanstvenog hrvatskog ostrva Hvara.

Sa plažama i čistim morem koje se redovno nalaze na Top 10 listama, Hvar je elitna i jedna od najpopularnijih destinacija u Hrvatskoj. Takođe je i dom najveće baštine UNESCO-a od svih ostrva na svetu.
Spremni za savršenu avanturu jedrenja na Hvaru? Istakli smo ključne atrakcije i korisne savete kako bismo vam osigurali prvoklasno jedrenje Hvarom.

Hvar – Lokacija

Hvar

Izvor: Cody Black

U blizini poznate hrvatske dalmatinske obale, u Jadranskom moru, nalazi se ostrvo Hvar. Graniči se sa nekoliko ostrva, uključujući Brač, Korčulu i Vis, a iz Splita se motornom jahtom može stići za oko sat vremena.
Savršen način da doživite najsunčanije ostrvo na Jadranu jeste iznajmljivanjem luksuzne jahte i krstarenjem do Hvara.
Hvar je najduže ostrvo u Jadranskom moru sa obiljem uvala i zaliva na zapadnoj obali, kao i neobičnim naseljima i omiljenim sidrištima. Šarmantni grad Hvar i Paklena ostrva, jedno od najtraženijih morskih utočišta u Hrvatskoj, glavni su razlozi privlačnosti ovog ostrva.
Istočne obale hrvatskog ostrva Hvar su ravnije, sa manje prirodnih zaliva i udaljene su od redovnih jahting ruta. Ipak, često ih posećuju kruzeri koji žude za Mediteranom kakav je nekada bio.
Italija, sa ključnim lukama poput Ankone, leži na drugoj strani Jadrana.

Marine i luke

Opštinska luka ima samo petnaest vezova i bova, iako se vezovi često rezervišu mesecima unapred luksuznim megajahtama koje krstare Jadranom.

Luka Hvar

Izvor: Aleksandra Krasinska

Gradska luka je veoma prometna tokom dana, zbog prisustva brojnih glisera, spektakularnih hvarskih barkarola (taksi brodova) i čestih trajektnih linija.
Trajekti su obično najelegantniji izbor za turiste koji se pitaju kako doći do Hvara. Brojne lokalne agencije nude krstarenja Hvarom do obližnjeg ostrva Vis.

Susret sa Hvarom za pamćenje

Trebalo bi da posetite Hvar s velikim očekivanjima i da gledate kako se ta očekivanja razbijaju na najbolji mogući način. Mnogi nautičari željni uzbuđenja i sjaja ostaju u gradu Hvaru više od nekoliko dana, što dovoljno govori o očaravajućoj lepoti ovog jadranskog blaga. Ovaj živahni grad mami posetioce obiljem raskošnih noćnih klubova i vrhunskih restorana, što ga čini rajem za gurmane. Stoga ne iznenađuje što su brojne poznate ličnosti poput Bijonse i Džej-Zija često birale da letuju baš ovde.

Tvrđava Španjola veličanstveno se nadvija nad Hvarom, pružajući spektakularan pogled na grad, šarmantnu luku i Paklena ostrva koja oduzimaju dah.
Uprkos sjaju glavnog grada Hvara, ostrvo u celini oduzima dah.

Luksuzne vinarije i restorani na Hvaru

Na južnoj strani ostrva Sveti Klement nalazi se nekoliko azurnih uvala, a Vinogradišće privlači veliku većinu turista. Ovde možete uživati u nezaboravnom obroku u veoma popularnom lounge baru Laganini ili izabrati jedan u nizu restorana koje možete posetiti brodom.

Hvar Gastronomija

Izvor: Laganini Lounge Bar

Lokalno poznati restorani porodice Meneghello neraskidivo su povezani sa jadranskim pomorskim turizmom. Ovi veoma cenjeni restorani poseduju i bove u prostranom zalivu Soline i uvali Vlaka na suprotnoj, severnoj obali Klementa. Uprkos tome što je novajlija na party sceni, Hvar snažno tvrdi svoje mesto. Nakon zagrevanja u Baru Bolero, idite do luksuznog Carpe Diem-a da biste sreli neku poznatu ličnost.

Otkrijte hvarske plaže i uvale

Hvar Plaža

Izvor: Unsplash – Timo Wielink

Svi koji krstare od Splita do Hvara neka se pobrinu da svrate do poluostrva Pelegrin, rezervata prirode u blizini grada Hvara. Povremeno se sa palube u ovom zaštićenom području i lovištu mogu uočiti jeleni i mufloni. Mala Garka, Vela Garka, Parija, Duga i Vira samo su neka od ljupkih prirodnih i veštačkih sidrišta poluostrva.

Nekoliko manjih uvala nalazi se unutar Starogradskog zaliva, koji se nalazi na obali Hvara. Na severnom kraju Starogradskog zaliva, Tiha privlači ogromnu većinu posetilaca. Ova pusta luka ima nekoliko malih kanala savršenih za pristajanje na nekim od 45 plutača, sa bovama u zavetrini koje štite od svih vetrova.

Iako je zaliv poznat kao Tiha, on je sve osim toga u špicu sezone zbog burnog lokalnog festivala, Nedelja jahti (Yacht Week). Porodični restoran Veli Dolac u uvali je poznat po vrhunskom mesu sa roštilja i morskim plodovima. Obližnji zaliv Zavala, koji ima 10 plutača za čamce do 15 metara, omiljeno je mesto meštana za dan na plaži.

Hvar Obala

Izvor. Unsplash – Robin Häussler

Plaža Malo Zaraće je komadić raja smešten u osamljenoj uvali sa liticama sa jedne strane i jedinstvenom kamenom skulpturom sa druge. Jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu Hvar je Dubovica, koja se nalazi na oko 8 km istočno od grada Hvara. Dubovica se nalazi u živopisnoj, osamljenoj uvali sa širokom šljunkovitom plažom koja je okružena maslinjacima i borovom šumom.

Pakleni otoci

Pakleni Otoci

Izvor: Shuttershock/xbrchx

Iako su udaljena nekoliko kilometara, čini se da su Paklena ostrva povezana sa gradom Hvarom. Ovaj arhipelag koji oduzima dah, sastoji se od 21 ostrva i poznata je destinacija za posetioce i nautičare koji žele da uživaju u prelepim plažama hvarskih priobalnih ostrva.

Stari Grad

Ovaj drevni grad nastao je još 384. godine pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih gradova u Hrvatskoj. Možda ćete biti iznenađeni činjenicom da je Stari Grad bio prva grčka kolonija na Hvaru i žarište ostrva.
Mnogo je stvari koje možete da uradite u Starom gradu. Prošetajte gradom i uživajte u istorijskim dalmatinskim kamenim kućama i zadivljujućoj crkvi Svetog Stefana, i svakako svratite do najveličanstvenijeg obeležja grada, tvrđave Petra Hektorovića.

Hvar Stari Grad

Izvor: Unsplash – mana5280

Od izgradnje nove, savremene rive, Stari Grad se razvio u istaknutu jedriličarsku lokaciju, a što je možda najvažnije, obezbeđuje sigurno sidrenje. Poluostrvo Kabal predstavlja početak Starog grada, a stena visoka 80 metara definiše ulaz.
Luka Tiha je prva i najveća uvala na severu. Postoji još sedam uvala za istraživanje. Severne bočne uvale su bezbedne od svih vetrova, dok su zapadne problematične pri južnom vetru, a Hobonj na istoku kada duva jugozapadni vetar.
Na putu do Starog grada trebalo bi da svratite i do uvale Arkada, mirnog sidrišta sa obližnjim hotelskim kompleksom. Manje i zabačenije uvale nalaze se na južnoj strani starogradskog pomorskog blaga.

Vrboska, ljupka hvarska “Mala Venecija”

Jedan od najsanjivijih susreta koje možete imati na ostrvu Hvar je vožnja čamcem kroz uski, vetroviti fjord, na čijem kraju počiva najmanji grad na ostrvu, Vrboska.
U blizini duvaju jaki južni vetrovi koji, iako vrlo retko, mogu izazvati plimske talase.

Hvar Vrboska Jadran

Izvor: Freepik

U malom selu Vrboska postoje samo dve mogućnosti veza. Na periferiji luke Vrboska nalazi se ACI marina Vrboska, jedna od najvećih marina na ostrvu. Prostrana uvala Soline je pogodna je za sidrenje i manjih i većih plovila. Služi kao primamljiva kapija u Vrbosku.

Doživite Jelsu i grad Hvar

Jelsa je dugo bila omiljena destinacija za nautičare koji žele da iskuse lokalnu kulturu. Nakon izgradnje potpuno novog priobalja, ovo užurbano malo selo nedavno je postalo žarište za ljubitelje mega-jahti. Jelsa ima 54 bezbedna veza sa pristupom pitkoj vodi i struji sa svake strane zaliva. Jedrilice, luksuzne jahte i druga plovila za rekreaciju biraju severnu stranu, dok turistički trajekti i katamarani obično koriste južnu stranu. Osim toga, Jelsa je dom brojnih raskošnih hvarskih restorana i poznate vinarije Tomi.

Ostrvo Hvar

Izvor: Unsplash – Grant Ritchie

Pri krstarenju severnim obalama ostrva Hvar imajte na umu da je jedino sigurno sidrište na potezu od Jelse do Sućuraja uvala Pokrivenik. Srednji kanal, jedan od pet koji čine ovaj veliki zaliv, nesumnjivo je najdivniji.
U centralnom kanalu možete usidriti brod na dubinama od 6 do 12 metara, a u slučaju bure, možete se preseliti na istočni kanal. Na malom pristaništu nalazi se hotel Timun, čiji restoran nudi širok izbor tradicionalnih mediteranskih jela. Takođe možete posetiti obližnji zaliv Pakomina i uživati u raznim vrhunskim restoranima u porodičnom vlasništvu. Slobodni vezovi na maloj luci ne pružaju veliku zaštitu od stalno prisutne bure.

Jahte na Hvaru

Izvor: Unsplash – Geio Tischler

Dok su na jedrenju po Hvaru, nautičari retko uočavaju malo ribarsko mesto Sućuraj. Otprilike 20 plovila može pronaći vez na pontonima duž obale u severnom delu luke, gde se mnoga plovila mogu bočno vezati unutar lukobrana. Sućuraj je lepo mesto za razgledanje i opuštanje u lokalnim restoranima. Obavezno posetite tri metra visok spomenik Svetog Nikole na pristaništu.
Male uvale i zadivljujuće hvarske plaže nižu se uz obalu od Sućurja prema zapadu, ali se samo mirno vreme smatra pogodnim za sidrenje u bilo kojoj od njih. Mnogi restorani u uvalama Mrtinovik i Veprinova omogućavaju pristajanje uz svoje bove i služe ukusna jela na svojim prekrasnim terasama. Spustite se u podnožje najviših padina ostrva Hvar, ostavljajući za sobom rezervat prirode Šćedro.
Ova brda su dom nekoliko izuzetnih vina, najpoznatijeg autora Zlatana Plenkovića, vlasnika restorana Bilo idro, sa prepoznatljivim vinskim podrumom, u Svetoj Nedjelji.
U obližnjim uvalama Zarače i Borče možete pronaći restorane koji uvek nude svežu hranu. Imajte na umu da ove uvale treba izbegavati tokom južnih vetrova.

Najbolje vreme za jedrenje Hvarom

Period od maja do oktobra je odličan za plovidbu, a idealno vreme za posetu ostrvu je u ramenoj sezoni (od aprila do početka juna ili od septembra do oktobra) kada je sunčano i mirno. Ako želite istinski shvatiti spokojnu atmosferu Hvara, trebalo bi da izbegavate posetu ostrvu tokom letnih meseci.

Želite da otkrijete sve bisere Jadranskog mora? Pročitajte naš blog o skrivenim draguljima Hrvatske.

IMATE PITANJE?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Vaše Ime i Prezime
Vaš Email

PODELITE OVU VEST

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA